Saturday, November 01, 2014
Papagayo E. på streken
By jao @ 6:36 PM :: 3976 Views :: Referat

Papagayo E. hentet seg en ny storløpsseier under V75-stevnet på Sørlandets Travpark lørdag. (Foto: Eirik Stenhaug, Equus).

 

 

For 25 år siden åpnet Sørlandets Travpark portene. Første V65-vinner var Storelan og Dagfinn Aarum, og det ble fotografert i vilden sky på seremoniplass i minuttene som fulgte. Den dagen, 22. juli i 1988 hang solen glovarm på blå himmel.

Lørdagen var verken lekker, eller bra, med tanke på været. Tåka omkranset travparken beliggende på den andre siden av Dyreparken, og Kaptein Sabeltanns rike. 
Det var så vidt man kunne skimte hestene, men med hjelp av nærbilder på RD lot det seg gjøre å lage et rimelig greit referat.

Høstfinalen
Tilbake til PAPAGAYO E.. Han leverte en meget tapper innsats, men var absolutt ikke noen klar vinner da feltet kom til midten av siste sving i oppgjøret som hadde 100.000 kroner til vinneren. 
Obi så sprek ut, rykket, og var på vei til seier da han plutselig strakk halsen i været som en svane, og ble skeiv.
- Sånn var Obi sist også, noe galt er det. Jeg var sikker på å vinne, mente kusken Kai Johansen.
Vidar Hop jobbet som gal i sulkysetet bak Papagayo E.. 100 meter fra mål kom bamsen opp i full fart, derfra og inn til streken hentet han inn minst tre lengder på Obi. 
Med tanke på at Papagayo E. hadde travet hele løpet uten en rygg å følge, og fordi han viste en slik vilje til å yte maksimalt mot slutten, tør vi skrive at vi så et nytt mulig internasjonalt norskfødt kort lørdag på Sørlandets Travpark.
- Jeg har aldri hatt maken på stallen, det er mer å gå på, mente trener Jan-Kristian Waaler. 
- Hva som venter heretter, er jeg usikker på. Trolig blir det matching mot jevngamle neste år, sa han også.

Forsidebildet: De kunne juble sammen på Sørlandets Travpark lørdag ettermiddag. Vidar Hop kusket Papagayo E. inn til seier i DNT's Høstfinale. Jan Kristian Waaler er hestens trener. (Foto: Eirik Stenhaug, Equus).

Holdt unna
- Takk til starterne, tenkte nok Geir Flåten, makker til 3. valget FØYNLAND KONGEN i Arnt Paulsens Minneløp, V75-1. 
I en tilbakekalt start, var Flåten og hesten ikke å finne i TV-bildet. I det gyldige forsøket gled Føynland Kongen fram til tet etter 400 meter, og holdt farten oppe slik at Tekno Odin og gjengen der bak, skulle få slite.
Klokka stoppet på 1.22.0 på tusenmeteren. Føynland Kongen holdt farten fint, mens Tekno Odin nærmet seg noe bakfra. Selv om beina ble stive den siste biten, gikk det til gull for Flåten og den åtteårige hingsten. Eier og trener gjør Pål Kristiansen. 
- Vi sto perfekt til. Han var på gang i formen, det merket jeg på Bjerke sist. 400 meter igjen følte jeg meg sikker på seieren, sa kusk Flåten. 
Bork Odin ble kjørt passivt, fikk alt for langt fram, og mange spillere vred seg i irritasjon. 
- Den første starten burde gått, meldte Bork Odins kusk Åsbjørn Tengsareid. 
– Hadde løpet gått på Bjerke, ville det ha skjedd. Da hadde vi kjempet om seieren.

Jubel på Jarlsberg
Ført steilet han, og skremte vannet av Ossmann på utsiden. Folkehesten VOJE SCOTT skjerpet seg til det andre startforsøket i V75-2, og var kjapp i vei med det samme. Mot første sving travet Voje Scott stødig i tet, og selv om fireåringen fikk litt press av Odin Vinter i førsterunden, var det aldri fare på ferde før Magnus Sebastian kom som skutt ut av en kanon mot siste sving. Igjen reddet Odin Vinter situasjonen for favoritten, ettersom han greide å holde Magnus Sebastian ute i tredjespor til ut av siste sving, der Odin Vinter til slutt galopperte. 
Voje Scott hadde rykket til seg tre, fire lengder og ble aldri hentet igjen. En god prestasjon av en ung, lovende og flott type.
Eirik Høitomt trener og kusket, og hadde følgende spesielle kommentar:
- Folkehesten er en rimelig form for å eie hest. Andelseie er veien i sporten der premiene er små, og det er dyrt å ha hest på trenerstall. Jeg er blitt lei av disse journalistene som vil at jeg skal si at jeg skal vinne. Derfor sier jeg at jeg skal vinne med alle hestene jeg kjører. 
I etterkant kom det fram at Høitomt meldte ordene i ironisk form, og at han smilte over hele fjeset. Bra var det.

Cupvinner
Regnet silte ned, tåka forsvant litt mer og mer, og treåringene i Sørlandets 3-års Cup langet ut på en real manndomsprøve i V75-4. Tetkampen vant Supernova T.Y, men fikk besøk av en ivrig Comecatchme C.J. Runden igjen angrep en uvillig American Pedro, og mot siste sving var feltet splitret i minst tre deler. Innvendig, Geir Mikkelsen er en slik kusk som gjerne liker innvendige reiser til hestene sine, dukket 4. valget WILMA LEGGROWBACH opp i stor fart. Hoppa rundet enkelt lederen, og kom til mål i lange steg med krefter på lager. 
- Hestens mor ble kjøpt fra Sverige, og eieren Ingvar Ludviksen og jeg fikk mange gode minner. Seieren i dag var også stor for oss, mente Mikkelsen. 
- Egentlig var jeg fornøyd med en premie, men løpet ble kjørt oss opp i halsen. Vi sto over Oaks på Momarken, vi har spart. Neste år kan det bli endringer med matchingen, mente Geir Mikkelsen til slutt.
(Ingvar Ludvigsen er markedsansvarlig på Sørlandets Travpark, red. anm.).

Til tet og vant
De aller fleste satt fast fra start til mål. Men ikke TY LI som gled kjapt fram fra motsatt volteposisjon på tillegget i V75-5. En som ikke ville ligge inne ved reilen og daske var derimot Geir Mikkelsen. Han sendte fram minibetrodde Lauvås Blid runden igjen, og hoppene som lå innvendig ble låst. Midt på oppløpet stakk lekre Ty Li til unna til stor seier, flere av motstanderne kjørte på hverandre lengre bak, og Lauvås Blid ble fortjent toer etter å ha vært den eneste som fikk sjansen til å strekke ut. 
Tom Bjølgerud eier og trener vinneren, som på kort tid har tjent nærmere 100.000 kroner.
Mye betrodde Kap Tulla tok tre travsteg, og forsvant deretter til høyre i vill galopp i starten.

Stor fart
Full fart fra start av, K.L.M. BUYMETHEMOON og Denver kastet loss da bilen stakk i vei i V75-6. Hestene duellerte rundt hele første sving, men Denver ble kontant avvist. Klokka viste 1.09 de første 500. Utover i løpet så K.L.M. Buymethemoon finere og finere ut, mot oppløpet virket det som om kusk Eirik Høitomt hadde et tonn å kjøre med i hendene. Straks etter forsvant duoen i fra konkurrentene, og ble til en mektig og imponerende vinner. Anders Lundstrøm Wolden trener.
- Jeg hadde god tro på forhånd, og fikk rett. Lundstrøm Wolden virket glad noen minutter seinere.
- Det har vært litt stang ut tidligere i høst. K.L.M. Buymethemoon er bedre når kusken kan vise opp pisken. Derfor starter vi ofte i Sverige, avsluttet han. 
- En fin hest å kjøre, det var gildt å få vinne. Harde åpninger er alltid en risiko, men han tåler litt denne, mente kusk Høitomt.

Tre ganger Eirik
Også i V75-finalen ble Eirik Høitomt ropt opp. Dermed tok treneren med lisens på Jarlsberg dagens tredje V75-triumf, og ble stevnets store tobeinte profil. Han fikk alt servert med GLITTER IN THE AIR, som kjempet best over oppløpet og tok seieren rett foran Sagitta og Fantasy D'Estino. Sisitnevnte ledet, men ble blåholdt igjen av unge Kim Pedersen, og ødslet bort seieren på denne måten vil vi tro. Et jevnere tempo hadde gitt ros og oppmerksomhet. 
Vinneren er trent av Anne Grete Rasmussen, trolig er Glitter In The Air hennes første V75-vinner som profesjonell travtrener. 
Moro!

Utbetaling i V75
7. rette: 5.810,-
6. rette: 43,-
5. rette: til joker

(kilde NR v. Even Elvenes)